Tillbaka

Pressmeddelande

Rekordhög renovering i januari

Det nya året inleddes med en rivstart vad gäller svenskarnas renoveringsvilja. Under januari ökade renoveringsutgifterna med 0,83 procent, den högsta siffran sedan det förändrade rot-avdraget för tre år sedan. Det visar Renoveringsindex, som är ett mått på hur mycket svenskarna renoverar genom att sammanväga rotavdraget och SCB:s handelssiffror.

– Det är oerhört kul att se att svenskarna återigen börjar prioritera att ta hand om sina hem. Den positiva trend med ökad renovering som vi såg förra året verkar hålla i sig och förstärktes till och med under årets första månad, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex.

I januari omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar 3,8 miljarder kronor i Sverige, den högsta januarisiffran någonsin enligt SCB:s siffror. Samtidigt spenderade svenskarna 4,1 miljarder kronor på rot-avdragsberättigade tjänster, vilket är en ökning jämfört med januari 2018. Det innebär att Renoveringsindex stiger med 0,83 procent.

– Under både 2016 och 2017 höll svenskarna igen med renoveringarna. På sikt resulterar det i att hus och lägenheter riskerar att tappa i värde, därför är det positivt att med ett trendbrott under 2018 och en så stark inledning på det nya året, säger Mikael Holmstrand.

Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära. Hittills i år har Renoveringsindex stigit med 0,83 procent.

Renoveringsindex utveckling de senaste 12 månaderna


För mer information, kontakta gärna:
Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten, 0706-92 51 30, mikael.holmstrand@garageportexperten.se

Fakta:
Om Renoveringsindex
Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.

Fler pressmeddelanden