Tillbaka

Pressmeddelande

Fortsatt hög renoveringsvilja i februari

Den positiva trenden i svenskarnas renoveringsvilja fortsätter. Under februari ökade renoveringsutgifterna med 0,20 procent. Det visar Renoveringsindex, som är ett mått på hur mycket svenskarna renoverar genom att sammanväga rotavdraget och SCB:s handelssiffror.

– Under den senaste tolvmånadersperioden har endast tre månader visat negativa siffror i renoveringsviljan. Det är oerhört kul och bra att se att svenskarna prioriterar att ta hand om sina hem igen, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex.

I februari omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar 3,7 miljarder kronor i Sverige, den högsta februarisiffran någonsin enligt SCB:s siffror. Samtidigt spenderade svenskarna 1,9 miljarder kronor på rot-avdragsberättigade tjänster, lika mycket som i februari 2018. Det innebär att Renoveringsindex stiger med 0,20 procent.

– Den återhållssamhet i renoveringar vi såg under 2016 och 2017 är nu som bortblåst. Hade den trenden hållt i sig hade det riskerat att hus och lägenheter tappar i värde. Därför är det positivt att med en så stark avslutning på 2018 och inledning på det nya året, säger Mikael Holmstrand.

Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära. Hittills i år har Renoveringsindex stigit med 0,97 procent.

Renoveringsindex utveckling de senaste 12 månaderna


För mer information, kontakta gärna:
Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten, 0706-92 51 30, mikael.holmstrand@garageportexperten.se

Fakta:
Om Renoveringsindex
Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.

Fler pressmeddelanden