Tillbaka

Pressmeddelande

Rekordhög renoveringsvilja under första kvartalet

Den positiva trenden i svenskarnas renoveringsvilja fortsätter. Ökningen i mars innebär att renoveringsutgifterna har ökat med 1,61 procent sedan årsskiftet. Det visar Renoveringsindex, som är ett mått på hur mycket svenskarna renoverar genom att sammanväga rotavdraget och SCB:s handelssiffror.

– Svenskarnas renoveringsvilja ökar stadigt, det är tydligt att fjolårets positiva trend håller i sig. De höga siffrorna under första kvartalet innebär den största ökningen av Renoveringsindex sedan sänkningen av rotavdraget 2016, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex.

I mars omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar 4,5 miljarder kronor i Sverige. Det innebär att handeln har satt nytt rekord tre månader i rad enligt SCB. Samtidigt spenderade svenskarna 2,2 miljarder kronor på rot-avdragsberättigade tjänster. Det innebär att Renoveringsindex stiger med 0,67 procent i mars.

– Sänkningen av rotavdraget 2016 hade en starkt negativ inverkan på marknaden i hela landet, men Renoveringsindex visar nu en tydlig återhämtning. Det är glädjande att allt fler svenskar prioriterar att ta hand om sina hem, säger Mikael Holmstrand.

Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära. Hittills i år har Renoveringsindex stigit med 1,61 procent.


Renoveringsindex utveckling de senaste 12 månadernaFör mer information, kontakta gärna:
Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten, 0706-92 51 30, mikael.holmstrand@garageportexperten.se

Fakta:

Om Renoveringsindex
Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.

Fler pressmeddelanden