Tillbaka

Pressmeddelande

Renoveringsindex kraftigt nedåt i mars

Svenskarnas utgifter i samband med renovering minskade med 0,71 procent i mars. Det visar Renoveringsindex, en ny sammanvägning av rotavdraget och SCB:s handelssiffror som visar hur mycket svenskarna renoverar.

– Efter två månaders uppgång hittills i år så faller Renoveringsindex rejält i mars jämfört med samma månad förra året. Nu går vi mot våren och årets stora renoveringsmånader och det ska bli spännande att se om minskningen i mars var en tillfällighet eller om den håller i sig, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex.

Enligt Skatteverket köpte svenskarna rot-avdragsberättigade tjänster för minst 2,0 miljarder kronor under mars. Samtidigt omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar 4,0 miljarder kronor. Det är en kraftig minskning jämfört med mars 2017 och innebär att Renoveringsindex faller med 0,71 procent.

– Svenskarna var återhållsamma med renoveringar hela förra året på grund av det sänkta rotavdraget 2016. Det är fortfarande för tidigt på året för att sia om hur 2018 kommer utveckla sig, men de kommande månaderna kommer att bli avgörande, säger Mikael Holmstrand.

Det skärpta rotavdraget 2016 resulterade i att Skatteverkets utbetalning av rotavdrag sjönk med hela 17 procent under 2017. Under samma period steg handeln med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar med 0,6 procent.

Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära. Hittills i år har renoveringsindex sjunkit med 0,42 procent.

Renoveringsindex utveckling de senaste 12 månaderna

För mer information, kontakta gärna:
Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten, 0706-92 51 30, mikael.holmstrand@garageportexperten.se

Fakta:

Om Renoveringsindex
Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.

Fler pressmeddelanden