Tillbaka

Pressmeddelande

Renoveringsviljan i Sverige ökar kraftigt under coronapandemin

Svenskarna renoverar som aldrig förr. Under våren när pandemin bromsade in Sverige på många sätt syntes en tydlig ökning i renoveringsviljan i hela landet. Det visar ny statistik från Renoveringsindex, som är ett mått på hur mycket svenskarna renoverar genom att väga samman rotavdraget och SCB:s handelssiffror. Under maj steg Renoveringsindex med 0,82 procent.

– Trots dessa dystra tider med oro, sjukdom och tuffare ekonomi för många ser vi tydligt att många svenskar kanaliserar sin energi till att renovera. Bra underhåll och renovering är viktigt för att bibehålla och öka värdet på sitt hem, säger Mikael Holmstrand vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex.

Under mars, april och maj i år omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar ca 18,6 miljarder kronor i Sverige enligt SCB:s siffror, en markant ökning jämfört med samma period 2019 då motsvarande siffra var 16,3 miljarder kronor. Samtidigt spenderade svenskarna ca 7,8 miljarder kronor på rot-avdragsberättigade tjänster. Det innebär att Renoveringsindex under coronamånaderna mars–maj stiger med hela 3,0 procent.

– Under hela 2019 såg vi en stadig uppgång i svenskarnas renoveringsvilja, men uppgången under den här perioden är ännu starkare. Det är glädjande att många satsar på underhåll och renovering av sina hem. Både planeten och hushållet tjänar på att vi tar hand om det vi har, säger Mikael Holmstrand.

Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära. Hittills i år har Renoveringsindex stigit med 3,35 procent.

För mer information, kontakta gärna:
Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten, 0706-92 51 30, mikael.holmstrand@garageportexperten.se

Renoveringsindex utveckling de senaste 12 månadernaOm Renoveringsindex
Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.

Fler pressmeddelanden