Tillbaka

Pressmeddelande

Svag nedgång i svenskarnas renoveringsvilja

Trots en ökad handel med byggvaror sjönk svenskarnas sammanlagda renoveringsutgifter med 0,15 procent i augusti. Det visar Renoveringsindex, en ny sammanvägning av rotavdraget och SCB:s handelssiffror som visar hur mycket svenskarna renoverar.

– Glädjande nog investerar svenskarna allt mer i sina bostäder. Trots en svag nedgång i augusti har Renoveringsindex en positiv utveckling sedan årsskiftet, vilket tyder på att den nedåtgående trend vi sett de senaste åren börjar vända, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex.

I augusti omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar 5,1 miljarder kronor i Sverige, vilket är en ökning jämfört med augusti 2017. Samtidigt motsvarade de 2,4 miljarder svenskarna spenderade på rot-avdragsberättigade tjänster en svag nedgång, vilket innebär att Renoveringsindex sjunker med 0,15 procent.

– Svenskarna var återhållsamma med renoveringar i fjol på grund av det sänkta rotavdraget 2016. På sikt resulterar det i att hus och lägenheter riskerar att tappa i värde, därför är det positivt att fler prioriterar att ta hand om sina hem i år, säger Mikael Holmstrand.

Det skärpta rotavdraget 2016 resulterade i att Skatteverkets utbetalning av rotavdrag sjönk med hela 17 procent under 2017. Under samma period steg handeln med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar med 0,6 procent.

Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära. Hittills i år har Renoveringsindex stigit med 0,65 procent.


Renoveringsindex utveckling de senaste 12 månaderna


För mer information, kontakta gärna:
Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten, 0706-92 51 30, mikael.holmstrand@garageportexperten.se

Fakta:
Om Renoveringsindex
Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.

Fler pressmeddelanden