Tillbaka

Pressmeddelande

Kraftigt ökad renovering i oktober

Efter ett par år med relativt låg renoveringsvilja ökade de sammanlagda renoveringsutgifterna med 0,64 procent i oktober. Det visar Renoveringsindex, som är ett mått på hur mycket svenskarna renoverar genom att sammanväga rotavdraget och SCB:s handelssiffror.

– Renoveringsviljan har varit relativt låg under de senaste två åren, även om vi har sett en försiktig uppgång under de tre första kvartalen i år. Oktobers uppgång visar dock på den största ökningen av renoveringsindex sedan rotavdraget förändrades i januari 2016, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex.

I oktober omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar 5,4 miljarder kronor i Sverige, vilket är en ökning med en halv miljard kronor jämfört med oktober 2017. Även de 3,0 miljarder svenskarna spenderade på rot-avdragsberättigade tjänster är en uppgång, vilket innebär att Renoveringsindex stiger med 0,64 procent.

– Svenskarna höll igen med renoveringarna under 2017, ett år efter det sänkta rotavdraget. På sikt resulterar det i att hus och lägenheter riskerar att tappa i värde, därför är det positivt att fler prioriterar att ta hand om sina hem i år, säger Mikael Holmstrand.

Det skärpta rotavdraget 2016 resulterade i att Skatteverkets utbetalning av rotavdrag sjönk med hela 17 procent under 2017. Under samma period steg handeln med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar med 0,6 procent.

Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära. Hittills i år har Renoveringsindex stigit med 0,82 procent.

Renoveringsindex utveckling de senaste 12 månaderna

För mer information, kontakta gärna:
Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten, 0706-92 51 30, mikael.holmstrand@garageportexperten.se

Fakta:
Om Renoveringsindex
Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.

Fler pressmeddelanden