Tillbaka

Pressmeddelande

Fortsatt ökad renovering i november

Sedan halvårsskiftet har svenskarna fortsatt renovera mer än under samma period förra året. I november ökade renoveringsutgifterna med 0,12 procent. Det visar Renoveringsindex, som är ett mått på hur mycket svenskarna renoverar genom att sammanväga rotavdraget och SCB:s handelssiffror.

– Sedan halvårsskiftet har vi sett en stadig ökning i renoveringsviljan med fem månader i rad utan negativa siffror. Det är första gången som indexet ligger på positiva siffror så länge sedan rotavdraget förändrades i januari 2016, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex.

I november omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar 5,0 miljarder kronor i Sverige. Samtidigt spenderade svenskarna 2,9 miljarder kronor på rot-avdragsberättigade tjänster, vilket är en ökning jämfört med november 2017. Det innebär att Renoveringsindex stiger med 0,12 procent.

– Svenskarna höll igen med renoveringarna under 2017, ett år efter det sänkta rotavdraget. På sikt resulterar det i att hus och lägenheter riskerar att tappa i värde, därför är det positivt att fler prioriterar att ta hand om sina hem i år, säger Mikael Holmstrand.

Det skärpta rotavdraget 2016 resulterade i att Skatteverkets utbetalning av rotavdrag sjönk med hela 17 procent under 2017. Under samma period steg handeln med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar med 0,6 procent.

Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära. Hittills i år har Renoveringsindex stigit med 1,68 procent.

Renoveringsindex utveckling de senaste 12 månadernaFör mer information, kontakta gärna:
Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten, 0706-92 51 30, mikael.holmstrand@garageportexperten.se

Fakta:

Om Renoveringsindex
Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.

Fler pressmeddelanden