Tillbaka

Pressmeddelande

Bästa renoveringssommaren på fyra år

I augusti ökade svenskarnas renoveringsutgifter med 0,32 procent, vilket innebär att renoveringsviljan under sommaren var den högsta sedan 2015. Det visar Renoveringsindex, som är ett mått på hur mycket svenskarna renoverar genom att väga samman rotavdraget och SCB:s handelssiffror.

– Svenskarnas renoveringsvilja har ökat varje månad sedan årsskiftet, och närmar sig nu samma nivåer som rekordåret 2015. Det är väldigt roligt att se att svenskarna prioriterar att ta hand om sina hem, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex.

I augusti omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar 5,6 miljarder kronor i Sverige enligt SCB:s siffror. Samtidigt spenderade svenskarna 2,5 miljarder kronor på rot-avdragsberättigade tjänster, något mer än i augusti 2018. Det innebär att Renoveringsindex stiger med 0,32 procent.

– Efter att möjligheterna till rot-avdrag förändrades låg renoveringen i Sverige på väldigt låga nivåer under 2016 och 2017. På sikt resulterar det i att hus och lägenheter riskerar att tappa i värde. Det här är en utveckling som är positiv både för marknad och människor, säger Mikael Holmstrand.

Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära. Hittills i år har Renoveringsindex stigit med 3,52 procent.


Renoveringsindex utveckling de senaste 12 månadernaFör mer information, kontakta gärna:
Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten, 0706-92 51 30, mikael.holmstrand@garageportexperten.se

Fakta:

Om Renoveringsindex
Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.

Fler pressmeddelanden