Tillbaka

Pressmeddelande

Renoveringsindex maj 2019: Renoveringsviljan fortsatt stark i maj

Renoveringsvilja fortsätter stiga i Sverige. Under maj ökade renoveringsutgifterna med 0,19 procent. Det visar Renoveringsindex, som är ett mått på hur mycket svenskarna renoverar genom att väga samman rotavdraget och SCB:s handelssiffror.

– Under den senaste tolvmånadersperioden har renoveringsviljan bara gått bakåt under två månader. Det är fantastiskt kul att svenskarna tar hand om sina hem, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex.

I maj omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar 6,3 miljarder kronor i Sverige enligt SCB:s siffror. Samtidigt spenderade svenskarna 2,6 miljarder kronor på rot-avdragsberättigade tjänster, något mer än i maj 2018. Det innebär att Renoveringsindex stiger med 0,51 procent.

– Efter det förändrade rotavdraget 2016 störtdök renoveringsviljan i Sverige. Den trenden är nu som bortblåst och vissa månader har renoveringsviljan legat över toppnoteringarna från rekordåret 2015. Det är en positiv signal att renoveringsindex nu ökar stadigt, säger Mikael Holmstrand.

Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära. Hittills i år har Renoveringsindex stigit med 2,49 procent.


Renoveringsindex utveckling de senaste 12 månadernaFör mer information, kontakta gärna:
Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten, 0706-92 51 30, mikael.holmstrand@garageportexperten.se

Fakta:

Om Renoveringsindex
Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.

Läs mer på www.renoveringsindex.se

Fler pressmeddelanden