Tillbaka

Pressmeddelande

Renoveringsindex september 2019: Tre kvartal med konstant ökande renoveringar

I september ökade svenskarnas renoveringsutgifter med 0,49 procent, vilket innebär att renoveringsviljan har fortsatt att öka samtliga månader hittills i år. Det visar Renoveringsindex, som är ett mått på hur mycket svenskarna renoverar genom att väga samman rotavdraget och SCB:s handelssiffror.

– Svenskarnas renoveringsvilja har ökat varje månad sedan årsskiftet och har därmed passerat rekordåret 2015 då Renoveringsindex var positivt åtta månader i rad. Det är väldigt roligt att svenskarna prioriterar att ta hand om sina hem, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex.

I september omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar 5,2 miljarder kronor i Sverige enligt SCB:s siffror. Samtidigt spenderade svenskarna 2,6 miljarder kronor på rot-avdragsberättigade tjänster, betydligt mer än i september 2018. Det innebär att Renoveringsindex stiger med 0,49 procent.

– När möjligheten till rotavdrag förändrades 2016 påverkade det svenskarnas renoveringsvilja. Även det återkommande hotet om räntehöjningar har haft negativ effekt. På sikt resulterar det i att hus och lägenheter riskerar att tappa i värde, men nu är det tydligt att marknaden har återhämtat sig, säger Mikael Holmstrand.

Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära. Hittills i år har Renoveringsindex stigit med 3,94 procent.


Renoveringsindex utveckling de senaste 12 månaderna



För mer information, kontakta gärna:
Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten, 0706-92 51 30, mikael.holmstrand@garageportexperten.se

Fakta:

Om Renoveringsindex
Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.

Läs mer på www.renoveringsindex.se

Fler pressmeddelanden