Tillbaka

Pressmeddelande

Fortsatt ökad renovering under årets näst sista månad

Den positiva renoveringstrend som höll i sig under årets tio första månader förstärktes ytterligare – under november steg svenskarnas renoveringsutgifter med 0,07 procent. Det visar Renoveringsindex, som är ett mått på hur mycket svenskarna renoverar genom att väga samman rotavdraget och SCB:s handelssiffror.

– Om några veckor vet vi om renoveringarna ökade under hela 2019, och mycket talar för det. Det är ett tydligt tecken på att marknaden går åt rätt håll efter några turbulenta år, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex.

I november omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar 5,3 miljarder kronor i Sverige enligt SCB:s siffror, en ökning jämfört med samma månad 2018. Samtidigt spenderade svenskarna 3,0 miljarder kronor på rot-avdragsberättigade tjänster. Det innebär att Renoveringsindex stiger med 0,07 procent.

– 2016 förändrades rotavdraget vilket påverkade svenskarnas renoveringsvilja negativt. En ökad oro för räntehöjningar har också haft en effekt på renoveringsviljan. På sikt kan det leda till att bostäder tappar i värde. Därför är det skönt att se att svenskarna i allt högre grad prioriterar att ta hand om sina hem nu, säger Mikael Holmstrand.

Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära. Hittills under 2019 har Renoveringsindex stigit med 3,91 procent.

Renoveringsindex utveckling de senaste 12 månadernaFör mer information, kontakta gärna:
Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten, 0706-92 51 30, mikael.holmstrand@garageportexperten.se

Fakta:

Om Renoveringsindex
Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.

Fler pressmeddelanden